صادق محصولی کیست مرد 600 میلیون دلاری
آن روزی که موسوی لاری وزیر کشور سید محمدخاتمی در بلندترین ساختمان خیابان فاطمی، پس ازماهها تردید در امضای حکم حزب اللهی گمنامی به نام "محمود احمدی نژاد" به عنوان شهردار منتخب شورای شهر دوم، نگرانیهای خود را از این انتخاب با رییس جمهور در میان می گذاشت، در گوشه ای دیگر از شهر، در طبقه دوازدهم برج میرداماد تهران یکی از دوستان صمیمی محمود در مکالمه ای تلفنی، باجناق بانفوذش علی اکبر ولایتی را -مشاور بین الملل مقام معظم رهبری - به پادرمیانی در این قضیه دعوت کرد تا از این طریق خدمتی نیز به خود کرده و راه را برای رسیدن به قله های سیاست پس از پشت سر گذاشتن پله های ثروت باز کند.
صادق محصولی کیست؟
صادق محصولی در سال ۱۳۳۸ در شهرارومیه از پدری پتو فروش در بازارچه قدیمی ارومیه ومادری خانه دار متولدشد. بعد از قبولی دردانشگاه علم و صنعت به تهران رفت و تا سال ۱۳۵۹به ارومیه بازنگشت. در سال ۱۳۵۹بنا به توصیهی آیتالله مهدوی کنی، وزیر کشور وقت، به همراه همشاگردیها و دوستان صمیمیاش، محمود احمدینژاد و برادران هاشمی ثمره، به منظورجلوگیری از نفوذ نیروهای ملی مذهبی و نیز طرفداران بنیصدر در شهر زادگاهش، به ارومیه بازگشت . از جمله اقدامات اولیهی وی بعداز بازگشت به ارومیه بر هم زدن مراسم سالگرد دکتر مصدق در این شهر با همکاری برادرش بود.
در سال ۱۳۶۰ صادق محصولی فرماندارارومیه شد و همزمان با او نیز محموداحمدینژاد به فرمانداری ماکو ومجتبی ثمرههاشمی به معاونت استانداری آذربایجان برگزیده شدند. اما شروع ثروتاندوزی صادق محصولی از پایان جنگ ایران و عراق و از زمانی آغازشد که محمود احمدینژاد در دههی هفتاد استاندار اردبیل شد. محصولی در همان زمان در یک مزایده برندهی قرارداد نفتی نخجوان شد و ثروتش بدانجا رسید که امروز به گفتهی خود وی «بالغ بر۱۶۰میلیارد تومان»است.
در سال ۱۳۷۸ صادق محصولی باغی به وسعت ده هزار متر را در نیاوران تـهران خریداری کرد. حدود هفت هزار متر ازاین باغ میبایست به علت تغییرکاربری اززمین زراعی به زمین مسکونی، به شهرداری تعلق میگرفت، امامحصولی متهم است که با شهرداری منطقه تبانی کرده و کل زمین را مالک شده و در آن به برجسازی پرداخته است. این رویداد همزمان با ریاست محمود احمدینژاد بر شهرداری تهران روی داده است.
بعداز ریاست جمهوری احمدینژادنیز، صادق محصولی وامی بالغ بر ۴۰۰میلیاردتومان از دولت گرفته و نام او نیز در لیست ۲۰۰ نفرهی وزیر اقتصاداز وامگیرندگان کلان دولت قراردارد. دلیل نپرداختن نمایندگان به این موضوعات را چنین بود « هم رییس مجلس و هم نمایندهها خودشان با نمایندگان دولت به این جمعبندی رسیده بودند که این مباحث را دیگر مطرح نکنند...».
صادق محصولی یک بار در زمان پیشنهاد وی برای پست وزرات نفت درپاسخ به چگونگی انباشت ثروت ۱۶۰ میلیاردیاش ظرف ده سال، این ثروت را « متعلق به امام زمان» دانسته و گفته بود: «این امانتی است که پس از ظهور حضرت در اختیارایشان قرارمیگیرد». وی همچنین مدعی شده بود که ثروتش از «راه حلال» کسب شده است.
اگرصادق محصولی به واقع ۱۶۰میلیاردتومان را در عرض ده سال به دست آورده باشد، بدان معناست که وی در عرض این ده سال، ماهیانه بیش از یک میلیاردتومان درآمدداشته است(!) با کسب پست وزارت کشور توسط صادق محصولی، وی اکنون بالاترین مقام اجرایی ونظارتی درانتخابات دهمین دور ریاستجمهوری در 22 خرداد ماه88 است .
دیدگاههای تنگ نظرانه با پیروزی انقلاب، محصولی هم مانند بسیاری از هموطنان فرصت طلبش پا به عرصه فعالیتهای اجتماعی و سیاسی در شهر زادگاهش گذاشت، حال آنکه او نیز چون دیگر یاران امروزش هیچ گونه سابقه مبارزاتی قبل از انقلاب نداشت.در سال 1359 بنا به توصیه وزیر کشور وقت مهدوی کنی، او و تنی چند از دوستان هم دانشگاهی اش از جمله هر دو برادر هاشمی ثمره ، محمود احمدی نژاد، پرویز فتاح، برقعی، برادرش اسماعیل محصولی و حتی حمیدرضا جلایی پور که بعدها از این گروه منشعب شد به نیت مبارزه با افراد نهضت آزادی و طرفداران بنی صدر از تهران به ارومیه بازگشته و به تسویه سپاه و دیگر نهادهای انقلابی این شهر پرداختند.
محصولی فرماندار شد و همزمان احمدی نژاد به سمت فرماندار ماکو و سپس خوی برگزیده شد. مجتبی ثمره هاشمی نیز که اصالتا کرمانی بود در مرداد ۵۹ حکم معاونت اجتماعی استانداری را دریافت کرد..
جریانی که محصولی عضو آن بود به شدت با جریانات ملی و روشنفکری اسلامی مخالف بود. نمونه این مخالفتها را در برهم زدن مراسم سالگرد دکتر مصدق در این شهر می توان مشاهده کرد که وی و برادرش به تنهایی مراسم را بر هم زدند. پس از انتخابش به سمت فرماندار، همین رویه اش باعث ایجاد اختلاف بین او و شهید مهدی باکری شد که شهردار ارومیه بود. برادران باکری که از جمله طرفداران شریعتی نیز به شمار می آمدند با بسیاری از عملکردهای نامعقول و دیدگاههای تنگ نظرانه محصولی مشکل داشتند.
در آن ایام شورای فرماندهی سپاه ارومیه متشکل از افرادی چون صداقت پیشه، حمید باکری، یوسف مدرس و جواد یوسف زاده بود که باند علم وصنعتی ها به تدریج آنان را از میدان به در کرده و خود عهده دار مسوولیتها شدند. گفته می شود دامنه مخالفتهای محصولی با حمید باکری به حدی بود که وی حتی نتوانست از سپاه ارومیه به جبهه اعزام شود و مجبور شد از طریق سپاه تبریز اقدام کند. وی مدتی نیز به عنوان معاونت سیاسی استانداری ارومیه منصوب می شود که همزمان با وی مجتبی ثمره هاشمی نیز معاونت اجتماعی استانداری ارومیه را عهده دار بوده است. پس از آن محصولی به عنوان فرمانده سپاه منطقه ۵ شامل فرماندهی سپاه استانهای آذربایجان غربی ، شرقی و اردبیل منصوب می گردد.
ماجرای محصولی و ثروتش اما همای اوج سعادت آن گاه به دام صادق محصولی می افتد که وی در دوران استانداری احمدی نژاد در اردبیل با استفاده از عنایت ویژه همشاگردی آرادانی اش در یک مزایده فرمایشی برنده قرارداد "سوآپ نفتی" با نخجوان می شود. بسیاری این نقطه را نقطه آغاز انباشت میلیاردی ثروت وی می دانند. قراداد های سوآپ که امروزه در بسیاری کشورها معمول است به این صورت است که ایران به جای اینکه سوخت را از جنوب به منطقه شمال و شمالغرب کشور برساند و متحمل هزینه اضافی شود از همسایگان شمالی نفت می گیرد و مابه ازای آن را البته کمتر از مقداری که گرفته از جنوب برای کشور مذکور صادر می کند. در ایامی که محصولی در سپاه خدمت کرد نقش بسیار موثری در کشاندن این ارگان به سمت فعالیتهای اقتصادی داشت و خود اغلب در راس این فعالیتها بود. لیکن همزمان با اشتغال دوستش محمود احمدی نژاد در دانشگاه علم وصنعت او نیز از سپاه کناره گیری کرد و به فعالیت در بخش مسکن پرداخت.
یکی از سوالات مجلس در روز رای اعتماد که از محصولی پرسیده شد نیز به فعالیتهای او در بخش انبوه سازی بر می گردد. او متهم است که در سال 78 باغی را به وسعت ده هزارمتر در خیابان یاسر (نیاوران) خریداری کرده که طبق قانون می بایست هنگام تفکیک زمین آن ، به علت تغییر کاربری از مزروعی به مسکونی، 70 درصد از آن یعنی در حدود ۷۰۰۰ متر به شهرداری تعلق می گرفت، در حالی که نامبرده با کمیسیون ماده 10 شهرداری تبانی کرده و کل زمین را تغییر کاربری داده و در آن ساخت وساز کرده است.
از قضا این اتفاق در زمان تصدی شهرداری پایتخت توسط یار دیرین صادق، محمود احمدی نژاد افتاده است. در هرحال با ورود احمدی نژاد به مبارزات انتخاباتی، محصولی از جمله بزرگترین حامیان او به شمار می آمد و طبیعی بود که احمدی نژاد پس از پیروزی اش در انتخابات تلاش کند تا در اولین فرصت از خجالت او دربیاید. از همین رو پس از رد شدن سعیدلو به عنوان وزیر نفت بلافاصله احمدی نژاد صادق محصولی را معرفی کرد.
در آن روزها روزنامه کیهان درست بر عکس مشی فعلی اش حملات تندی به محصولی کرد و برای اولین بار اتهام فساد مالی را بر وی وارد ساخت. نمایندگانی چون عماد افروغ و علی عسگری (نماینده مشهد) که استعاره "سردارمیلیاردی" او بر تارک محصولی ماندگار شد ، به شدت وزیر پیشنهادی را مورد حمله قرارداده و مشروعیت ثروت 160 میلیاردی اش آن هم در عرض 10 سال را مورد شبهه قرار دادند. این اعتراضها حتی آن گاه که محصولی ثروت خود را امانتی در دست خود و متعلق به آقا امام زمان(عج)! نامید نیز ادامه یافت و در نهایت صادق مجبور شد یک روز قبل از حضور در مجلس برای اخذ رای اعتماد، انصراف خود را در نامه ای به رییس جمهور اعلام کند و محموداحمدی نژاد نیز برای اینکه خشم خود را به مخالفان نشان دهد بلافاصله وی را به سمت مشاور ارشد خود انتخاب کرد و در سخنرانی اش در شهر قم او را سرداری مومن و ضد فساد نامید و از رویه مجلس در رد او انتقاد کرد.
علاوه بر این صادق محصولی متهم است که 400 میلیارد تومان از دولت وام گرفته است . اسم او در لیست 200 نفری که دانش جعفری در نامه اش به رهبر از آنان به عنوان وام گیرندگان کلان نام برده، آمده است. نامه ای که خشم احمدی نژاد از وزیر اقتصاد را دو چندان کرد و او را از کابینه اخراج کرد.
همچنین محصولی در پرونده 6.5 میلیون دلاری نفتی مربوط به معاملات غیرشفاف نفتی با تاجیکستان نیز باید پاسخگو باشد. داشتن منازل مسکونی مجلل متعدد در تهران ، درآمد میلیاردی، برجهای میرداماد و زمینهای بزرگ منطقه حسنیکیا چیزی نیست که به راحتی بتوان از کنار آن گذشت، بویژه وقتی از او می شنویم که: "در 44 مزایده شرکت کرده و تنها در سه مزایده برنده شدم و درآمدهای من حاصل آنها است!". همچنین محصولی در زمانی که مسئول خرید اراضی متعلق به بنیاد شهید برای سپاه پاسداران بودهاست با شکایت بنیاد شهید در این معامله مواجهه شد که در نهایت پرونده مختومه و محصولی تبرئه شد. اگرچه بسیاری بر این عقیده اند که ثروت بسیار داشتن هیچگاه نکوهیده نیست اما نحوه کسب ثروت همواره مهم بوده است.
به گفته خود صادق محصولی دارایی او هم اکنون 160 میلیارد تومان است و این سرمایه را در طی 10 سال و بعد از خروج از سپاه به دست آورده است ، یعنی به عبارتی هر سال 16 میلیارد تومان و تقریبا یک و سه دهم میلیارد تومان در ماه و بیش از 40 میلیون تومان در روز و یک میلیون و هفتصد و پنجاه هزار تومان درهر ساعت و 292 هزار تومان درهر دقیقه درآمد داشته است.
همچنین گفته می شود سرمایه وی از راه مشروع کسب شده که بخشی از آن را با کمک تعدادی از بچه های جنگ صرف راه اندازی موسسه خیریه ای به منظور سرپرستی از 40 خانواده بی سرپرست و 400 کودک یتیم کرده است.
مقایسه درآمد محصولی و برخی از مشهور ترین سیاستمداران جهان 1- درآمد ولادیمیر پوتین رییس جمهور پیشین و نخست وزیر کنونی روسیه طی سال 2008 در حدود 4,7 میلیون روبل (هر دلار برابر 33,57 روبل است) بوده است. چیزی حدود 140 هزار دلار یعنی 140 میلیون تومان. در خبری که در این مورد منتشر شده گفته شده: درآمد نخست وزیر روسیه از کار اصلی 4.6224 میلیون روبل، مستمری بازنشستگی نظامی 100,6 هزار روبل بوده است.دارایی های غیر منقول ولادیمیر پوتین هم شامل یک آپارتمان با 77 متر مربع زیر بنا و قطعه زمین جداگانه ای به وسعت 1,5 هزار است.
2- نیکولا سارکوزی، رییس جمهور فرانسه سالیانه 168 هزار پوند (246 میلیون تومان) حقوق می گیرد.
3- جورج بوش، رییسجمهور پیشین آمریکا اما اوضاع بهتری داشت. او سالیانه 195 هزار پوند (283 میلیون تومان) دریافت میکرد.
به این ترتیب آقایان بوش و سارکوزی برای رسیدن به گرد پای حاج صادق باید به ترتیب 658 و 572 سال کار کنند .حاج صادق البته به گفته خودش همه این ثروت را از سال 67 به این سو اندوخته است.
سرداری که وزیر شد استیضاح و برکناری کردان توسط نمایندگان مجلس ،آن هم در وزارت کشور که مدتها بلاتکلیف مانده بود دولت و مجلس را دچار شرایط ویژه ای کرده بود. احمدی نژاد قصد داشت به هر نحوی شده وزارت کشور را برای خود نگه دارد. این روزها بسیاری معتقدند که محصولی، همدم رییس جمهور ترجیح داشت؛ چرا که محصولی در کنار ثمره هاشمی ، زریبافان و احمدی نژاد حلقه بسته ای را تشکیل داده اند که هیچکس را بدان راهی نیست. یاران دبستانی دیروز ،امروزه که در دانشگاه سیاست نیز همکلاسی شده اند ، چونان حلقه بسته شان در انجمن اسلامی دانشگاه علم و صنعت هیچ مخالفی را بر نمی تابند و هم قسم شده اند که نگذارند قدرت از کفشان بدر رود.
حمایت رهبرمعظم انقلاب از دولت آن هم درست یک روز پس از استیضاح کردان گوشی را به دست نمایندگان و روزنامه "منتقد" کیهان نیز داد که این بار باید "سردار میلیاردر" کنار "رییس جمهور ساده زیست" قرار بگیرد و با اولین جلسه نمایندگان، این بار فرزند "پتو فروش اورموی" ناکام از مجلس بازنگشت و در رای گیری پر حرف و حدیث ۲۸ آبان ۱۳۸۷ از مجموع ۲۷۳ نماینده حاضر در جلسه، ۱۳۸ رای موافق، ۱۱۲ رای مخالف و ۲۰ رای ممتنع گرفت و وزیر کشور شد.
شبهات در آراء در پایان رآی گیری برای رأی اعتماد شمار رأی دهندگان برای محصولی یک بار ۲۷۳ و بار دیگر ۲۷۵ نفر اعلام شد. محصولی نیم درصد بیش از نصف آراء را به دست آورد. برخی از نمایندگان مجلس معتقد بودند وزیر نصف به علاوه یک رای باید بیاورد و خواستار ابطال وزارت او شدند ولی علی لاریجانی رئیس مجلس این موضوع را رد کرد. لاریجانی همچنین اعلام کرد خود، آراء را شمرده و صحت آن را تائید کرد. محصولی ضعیف ترین رأی اعتماد برای وزارت کشور درتاریخ جمهوری اسلامی ایران را به دست آورد. محمدرضا باهنر نائب رئیس وقت مجلس هشتم درباره آرای محصولی گفت: این رای، رای ضعیفی است و به نصف نمایندگان حاضر در جلسه بسیار نزدیک است.
بازگشت احمدی نژاد به نقطه آغازین رییس جمهور طی نامه ای مهندس صادق محصولی را به عنوان وزیر پیشنهادی کشور برای اخذ رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. صادق محصولی در حالی به عنوان گزینه پیشنهادی رییس جمهور برای وزارت کشور خبرساز شد که پس از ماجرای سال 84 در مجلس برسر مخالفت با پیشنهاد وزارت وی بر وزارتخانه نفت، تاکنون کم خبرترین مشاور احمدی نژاد بوده است.. وی که سال 84 ابتدا به عنوان یکی از افراد مورد نظر رییس جمهور به عنوان وزیر نفت به مجلس معرفی شده بود، پس از آنکه دریافت اکثریت نمایندگان مجلس هفتم شورای اسلامی از او حمایت نمی کنند، از نامزدی برای آن مقام انصراف داد و سپس از سوی محمود احمدی نژاد به عنوان مشاور برگزیده شد. بر این اساس یک روز پیش از آنکه مجلس رسما به بررسی رای اعتماد به محصولی بنشیند، عماد افروغ، رییس وقت کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم در نطق پیش از دستور خود بدون آنکه از محصولی نام ببرد، طی یک نطق انتقادی از احمدی نژاد خواست به فکر فرد دیگری برای تصدی وزارت نفت باشد. برخی نمایندگان هم خواستار توضیح درباره میزان دارایی های صادق محصولی شدند. خواسته ای که نه تنها از سوی محصولی تکذیب نشد بلکه او در کمیسیون مجلس حاضر شد و با تاکید بر اینکه از دارایی قابل توجهی برخوردار است، آن را کاملاًمشروع دانست.
محصولی به نمایندگان گفته بود که در 44 مزایده شرکت کرده و تنها در سه مزایده برنده شدم و درآمدهای من حاصل آنها است. با این وجود محصولی پس از آنکه دریافت اکثریت نمایندگان مجلس هفتم از او حمایت نمی کنند، از نامزدی برای آن مقام انصراف داد و سپس از سوی محمود احمدی نژاد به عنوان مشاور برگزیده شد.
صادق محصولی از قدیمی ترین دوستان احمدی نژاد به شمار می رود و رفاقت آنها به انجمن اسلامی دانشگاه علم و صنعت و سپاه پاسداران باز می گردد.. همزمان با آغاز به کار احمدی نژاد در دانشگاه علم و صنعت، صادق محصولی هم از سپاه جدا شد و در بخش خصوصی به امر ساخت وساز مسکن روی آورد. صادق محصولی پیش از این در امور بازرگانی و فروش نفت حضور فعالی داشته است.
طی سه سال اخیر و پس از انصراف وی، در هیچ یک از 9 تغییر کابینه نام محصولی هیچ گاه به عنوان گزینه جدی وزارت مطرح نشد و تنها خبر مربوط به وی خبری در اواسط تیر ماه1387 در سایت احمد توکلی نماینده اصولگرای تهران بود که از فعال شدن ستاد های انتخاباتی احمدی نژاد با مدیریت محصولی حکایت می کرد که البته چند روز بعد مشاور احمدی نژاد آن را تکذیب کرد. رفیق 30 ساله رییس جمهور سال گذشته در اظهارنظری سرعت احمدی نژاد را در خدمتگزاری ، سرعت «یک جت فانتوم» خواند که بقیه در مقابل وی اگر خیلی سرعت بگیرند مثل یک «هواپیمای مسافربری» حرکت می کنند. مشاور رییس جمهوری با این تشبیه علت برخی تغییرات کابینه را تشریح کرد؛ «تقصیر را به گردن کسانی که تغییر پیدا می کنند نمی اندازم، سرعت احمدی نژاد بالا است و انتظار دارد با نسبتی، این هماهنگی با سرعت وی صورت بگیرد». هر چند به عقیده وی قطعاً سرعت هیچ کدام از آنها به پای یک «جت جنگنده» نمی رسد.
محصولی ضمن تاکید بر اینکه «دولت در سایه» نیست به برخی اظهاراتی که درخصوص وی و ثمره هاشمی شنیده می شود، اشاره کرد و گفت: «من با احمدی نژاد و ثمره هاشمی 30 سال است که دوست و رفیق هستیم. آنقدر در زمینه افکار و اندیشه و همکاری با هم سابقه داریم و نزدیک هستیم که این مطلب که فلانی این کارهای سخت افزاری را انجام می دهد یا فلانی این ایده نرم افزاری راارائه کرده است درست نیست». روحالله حسینیان، نماینده اصولگرای حامی دولت در مجلس هشتم نیز در واکنش به انتقادها از ثروت صادق محصولی، گفته بود: «اجازه دهید یک وزیر پولدار هم در کشور باشد».
اختلافات با فرماندهان جنگ درسال ۱۳۶۱ در زمانی که محصولی به فرماندهی سپاه استانهای آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل منصوب شد، به علت آنکه علی باکری که از بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق بوده و در دوران محمد رضا پهلوی شهید شدهاست، به مخالفت با برادران باکری(حمید و مهدی باکری) پرداخت. همچنین تعدادی از فرماندهان لشکر عاشورا در جنگ ایران و عراق محصولی را متهم به تضعیف نیروهای نظامی این لشگر از جمله قطع ارسال نان و خودرو برای تضعیف وجهه مهدی باکری در زمان جنگ، میکنند.
ا
فشاگری های همسر شهید باکری فاطمه امیرانی، همسر شهید حمید باکری، بعد از شنیدن خبر پیشنهاد پست وزارت کشور برای صادق محصولی، طی نامهای تمامی وقایع آن سالها را برای نمایندگان مجلس شرح داد. او در بخشی از این نامه نوشتهاست: «افرادی همچون محصولی، فتاح و احمدینژاد در سالهای ابتدایی انقلاب، همزمان فرماندار شهرهای استان آذربایجان بودند که تاب تحمل پذیرش افرادی غیر از خودشان را نداشتند». همسر شهید باکری همچنین سندی را ضمیمه نامه خود کرد که حاوی نامه صادق محصولی بود. او در این نامه مدعی شده بود که «شهید مهدی باکری فرمانده لشگر عاشورا نیست». همچنین به گفته خانم امیرانی، چون پیکر این دو برادر هیچگاه پیدا نشد، محصولی اعلام کرده بود که این ها شهید نشدهاند!
همسر شهید باکری افزود: «عملکرد خودخواهانه و غیرقابل قبول صادق محصولی در دوران فرمانداری اش در ارومیه سبب شد شهیدان مهدی و حمید باکری از ارومیه فرار کنند». او خطاب به نماندگان مجلس گفته بود: «ما باید از تغییر و تجدیدنظر آدم ها در رفتارشان استقبال کنیم ولی آنچه برای ما مشهود شد این بود که این آدم ها و این تیم تغییر چندانی نکرده اند. بنابراین وقتی تغییر در رفتار آنها مشاهده نمی شود چگونه می شود انتظار داشت افرادی که روزی با شهید مهدی و حمید باکری آنگونه برخورد کردند در صورت حضور در وزارت مهم و تاثیرگذاری چون وزارت کشور همان رویکرد حذفی خود را دنبال نکنند و مانع از حضور افراد شایسته در مناسب مهم نشوند؟»
سوابق تحصیلی،علمی وپژوهشی لیسانس مهندسی عمران
فوق لیسانس مدیریت بازرگانی
تالیف کتاب مدیریت طرحهای عمرانی
تدریس دروس مدیریتی و عمرانی و مهندسی سیستمها در دانشگاه علم و صنعت
مجری پروژههای تحقیقاتی امکانسنجی جهاد خانهسازی(در6 مجلد)
مجری پروژههای تحقیقاتی بهینه سازی ساخت و ساز مدارس کشور (در 13 مجلد)
سوابق اجرایی همکاری با جهاد سازندگی فرماندار شهرستان ارومیه
همعاون استانداری آذربایجان غربیفرماندهی سپاه پاسداران منطقه5(آذربایجان شرقی و غربی)
مسئول تحقیق و بازرسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده لشگر 6 ویژهمعاون طرح و برنامه وزارت دفاع
مجری پروژههای مختلف عمرانی و صنعتی
دبیر شورای مشورتی مجمع تشخیص مصلحت نظام ( در دبیرخانه مجمع تشخیص)